Az Advent ünnepe és az adventi koszorúk

A Wikipédia szerint az Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig tart. A hétköznapokban az adventi koszorú készítéssel kezdődik a karácsonyra való felkészülés, mely a lakás kitakarításától, annak feldíszítésén keresztül főleg a ráhangolódásról szól.

Ráhangolódás az ünnepre

Az adventi koszorú készítés jó kis családi kézműves program a hideg téli napokban bent, a meleg lakásban. Az örökzöld ágak és a gyertya illata, látványa minden évben hatással van ránk. Segíti a lelkünk nyugalmának megtalálását, kicsit visszahúzódva, mellette végig gondolhatjuk az egész évünket. Elmélkedhetünk, hogy mit csináltunk jól és min kell jövőre változtatnunk, illetve mi az, amit biztosan máshogy kell csinálni a következő évben. Ez az időszak a visszavonulásról, pihenésről is szól, amikor több időt tölthetünk családi körben és a szeretet, törődés kerül előtérbe a hajtós, munkás időszak után.  

Adventi koszorú készítése házilag

Természetes díszítésű adventi koszorú

Ebben a bekezdésben egyszerű lépésekben bemutatjuk az adventi koszorú készítésének egy otthoni módját, néhány apró trükkös megoldással.

 1. lépés a tervezés és az alapanyagok beszerzése, eszközök, szerszámok összeszedése. Az adventi koszorú „összetevői” lehetnek: 
  • természetes alapanyagok (toboz, nagy zöld levelek, szárított citrom vagy narancskarika, piros bogyók, egyéb termések),
  • régi karácsonyfadíszek, 
  • ehető elemek (mézeskalácsfigura),
  • gyerekjátékok (pici manó, tündér, angyalka).
  • Ami mindenképpen szükséges az egy megfelelő méretű koszorú alap,
  • 4 db gyertya (az egyik lehet eltérő színű vagy használhatunk egyformákat, a hagyományos adventi koszorún 3 fehér és 1 lila gyertya van),
  • és örökzöldek (pl. fenyőágak, tujalevelek, vagy vegyesen). 
 2. lépés az örökzöldek koszorúalapra való felrögzítése. Erre a célra beszerezhetünk virágosok által használatos tűzőket, vagy kertészetekben, kreatív üzletekben és barkácsboltokban kapható U alakú tűződrótot. Van, aki a háztartási tűzőgépre esküszik, van, aki egyszerűen rátekeri egy fonallal a fenyőgallyakat a koszorúra és az ágak alatt megköti. 
 3. lépés a gyertyatartó talpas fémtüskék beszúrása, vagy a gyertyákat tartó drótok rögzítése a koszorúhoz, majd a gyertyák elhelyezése. Tehetjük a 4 gyertyát egymás mellé, vagy kereszt alakban, egymástól ugyanolyan távolságra hagyományosan a koszorú 4 részére.
 4. lépés a díszítés, ahol igazán elengedhetjük a fantáziánkat és alkothatunk valami különlegesen egyedit. A díszek rögzítésére alkalmazhatunk egyenkénti feltűzést, vagy „körbetekeréses módszert”. Ez utóbbinál válasszunk egy vezérszálat, ami lehet vékony ezüst, arany, piros, zöld vagy fehér girland, karácsonyi dekor gyöngysor, vagy zöld színű fonál, ami az örökzöldektől nem fog látszani. Erre a vezérszálra bizonyos távolságokban felkötjük a díszeket, majd a vezérszálat spirálszerűen a koszorú köré tekerjük. Az egyenkénti feltűzés vagy körbetekerés más-más dísz elrendezést fog adni, így más dizájnja lesz az adventi koszorúnknak. A különlegesebb díszeket külön is ráhelyezhetjük, a fonál alá dughatjuk, vagy ragasztópisztollyal felragaszthatjuk. A végén megszórhatjuk csillámporral és a kényes részeket modell lakkal rögzíthetjük. 

Adventi koszorúk – Karácsonyi dekoráció

A Karácsonyfa Világ webáruházban minőségi adventi koszorúk online rendelése, vásárlása már a szezon előtt is elérhető.  Ezek a műfenyőből készült dekorációs célú (karácsonyi) adventi koszorúk színt hoznak már az ünnepi készülődés során is. 2021 legszebb tartós adventi koszorúi nemcsak asztalra helyezve, hanem ablakdíszek, kültéri ajtódíszek kiváló dekor alapanyagai lehetnek. Díszeket, gyertyákat rátéve hagyományos adventi koszorú készíthető belőlük. Így egész decemberben kellemes hangulatot teremthet otthonában vagy a munkahelyén. Ha egyszerű, minimál stílusú dekorációt szeretne, akkor a díszítés el is maradhat.


Adventi koszorú vásárlása és tovább díszítése saját ízlés szerint

Meg is vásárolhatjuk adventi koszorúnkat, amit kiteszünk és teljes mértékben elérjük vele célunkat. A kívánt hatás növelése érdekében azt az opciót is választhatjuk, hogy veszünk egy kész adventi koszorút és azt tovább díszítve, saját ízlésünknek megfelelően, úgymond személyre szabjuk, hogy az minket tükrözzön. Ez egyben egy játék is, és biztosan jó lesz az eredmény, mert már az alapunk megvan. Az adventi koszorú készítésnek úgyis ez a nehéz része, ami profiknál igen komoly virágkötői gyakorlatot igényel. A szalma vagy vessző koszorú alapra úgy kell rátenni a zöldet, hogy az fedje, és mégis megmaradjon a koszorú alakja, jellege, ne legyenek üres részek és zöld se lógjon ki az ízlésesnél nagyobb mértékben. Szóval a nehéz része megvan és a gyertyák stabil rárakásával sem kell már szenvednünk. Pár díszt már találunk a koszorún, melyek mellé sajátokat is tehetünk. A saját díszekkel változtathatjuk, hogy milyen legyen az adventi koszorú domináns színvilága és a stílusa. 

A gyertyák helyett LED-es változatot is használhatunk, amely nem annyira mutatós, de használatukkal az adventi koszorú sokkal biztonságosabb lesz. Amennyiben a gyertyánál maradunk, inkább fújjuk el, ha nem tartózkodunk az adventi koszorúnk mellett. Inkább csak este pl. vacsora vagy beszélgetés közben gyújtsuk meg, természetesen a hagyományokat tartva, minden vasárnap eggyel többet. 

Az adventi koszorúnk stílusában díszítsük karácsonyfánkat is, természetesen műfenyő alapra!


Twinkly multicolor strings

TWINKLY – Modern karácsonyi díszfények a 21. század karácsonyfáira

A TWINKLY egy intelligens, forradalmian új LED díszvilágítás, amelyet könnyen szabályozhat az okostelefonjával. A fenyőfa lámpácskáinak révén a legcsodálatosabb …

műfenyő a legjobb választás karácsonyfának

Földlabdás karácsonyfák szomorú élete karácsony után – válasszon inkább műfenyőt

Minden évben több millió háztartás szembesül azzal a problémával, hogy élő vagy műfenyőt állítsanak karácsonykor. Mivel a fa minden otthon ünnepi dekorációjának …

Fehér szőnyeg karácsonyfa alá

Ötletek karácsonyi enteriőr készítéséhez otthonunkba

Egy igazi karácsonyi enteriőr elkészítése otthon, nem egy egetverően nagy feladat, ezért érdemes elkezdeni. Cikkünkben, néhány praktikus tanáccsal ebben próbálunk segíteni …

Menj az üzletbe
Ünnepelje velünk a nyár kezdetét, akár -15 % kedvezmény
-15% kedvezmény minden készleten lévő termékre
x