Létezik zero-waste vagy környezetbarát karácsony?

környezetbarát karácsony

Elsőre különleges és nehéz kihívásnak tűnhet a hulladékmentes (zero waste) vagy az eco-friendly (környezetbarát) karácsony megrendezése, de nem lehetetlen! Az ünnepek alatt felhalmozódó szeméthegyek senkinek sem kedveznek, így a lehető legjobb dolog ezt elkerülni. Ebben a cikkben minden olyan hasznos információ megtalálható, ami megkönnyíti a családok, a környezetünk és a bolygónk életét a karácsonyi ünnepek folyamán.

HASZNÁLT AJÁNDÉKOK

Egyre nagyobb teret hódítanak a second-hand használtruha, vagy jótékonysági üzletek (ahol nem csak ruhák, hanem egyéb értéktárgyak is elérhetők). Aki járt már ilyen boltban, biztosan tudja, hogy milyen kincsvadászati élménnyel jár egy ilyen vásárlás. De mindent felülmúl az az öröm vagy büszkeség, amikor igazán szép dolgot vásárolhatunk magunknak vagy a szeretteinknek. Ez a legragyogóbb módja a nulla hulladékkal járó karácsony létrehozásának, miközben nagyon sokat spórolhatunk, és a pénztárcánknak is kedvezhetünk.

AJÁNDÉKOZZ ÉLMÉNYT

Sokan nem hívei a tárgyi ajándékoknak, mivel sokszor nehéz kifejezni a szeretetünket egy-egy tárgy formájában, szinte lehetetlen. Ha viszont élményt ajándékozunk, azzal sosem foghatunk mellé. Ilyen lehet egy koncertjegy, egy színházjegy, múzeum látogatás, tanfolyam vagy egy díjnyertes mozifilm. Ha belegondolunk, szinte végtelen sokféle élményt adhatunk a szeretteinknek. A bónusz pedig az, hogy sokkal kevesebb ajándékcsomagolásra lesz ezekhez szükség.

CSOMAGOLJ!

Ha mégis a csomagolóanyaghoz kéne nyúlnunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a saját csomagolónkat! Ilyenül szolgálhat például egy régi képregény, mesés magazinok lapjai stb.! Ezeket akár a házi ajándékcímkékhez is felhasználhatjuk.


3D műfenyők

A 3D műfenyő az utóbbi évek NAGY SIKERE. Az igazi fenyő hamar kiszárad és gyorsan lehullanak a tűlevelei. A 3D tűlevelek ezzel szemben nem esnek le, és látszatra mégsem különböztethetők meg az élőtől. Csak nálunk, több mint 60 exkluzív fenyő fajta található. A 3D műfenyők mindegyike első osztályú megjelenésű, formailag és színeiben is tökéletesen tükrözi az erdő fáit.


FENYŐFA

Mi a helyzet azonban a karácsonyfákkal? Átlagosan minden évben több millió fenyőfát vágnak ki az ünnepek miatt. Okos döntés lehet egy élethosszig tartó műfenyőt vásárolni, amelyet minden évben újra felhasználhatunk. A The Carbon Trust tanulmánya alapján csupán egyetlen élő fa lebomlása 16 kg szén-dioxid kibocsátást eredményez. Persze a műanyag fenyő sem ér el ennél kisebb értéket, de mivel egy ilyen fával gyakran hosszú távra tervez egy család, bizonyított tény, hogy 10 év után jócskán megtérül az a környezeti hatás, amit 10 évnyi élő fa lebomlása okozott volna! Nehéz megtalálni azt a tökéletes fát, ami akár 10 éven keresztül is hű társunk marad.

Egy klasszikus fenyőfával sosem lőhetünk mellé! A kaukázusi jegenyefenyő tökéletesen átadja a karácsony hangulatát, kis és nagy lakásokba is tökéletes a 150 centis mérete miatt, és pénztárcabarát megoldás is egyben! Ha pedig mindenképpen egy az egyben élő hatású fenyőfát szeretnénk az otthonunkba, akkor a cserepes fenyő lesz a tökéletes választás.

DEKORÁCIÓ

Ezt hogyan lehet zero waste megoldani úgy, hogy azért mégis legyen dekoráció a lakásban? Környezetbarát megoldásnak számít az is, ha csak a meglévő dekorációinkat használjuk fel, és nem veszünk minden évben több kiegészítő darabot. Ha pedig még nincsenek dekorációink, vagy a meglévők mellé szeretnénk újakat, akkor az örök klasszikus díszeket használjuk: fahéjrudak, pattogatott kukorica girland, kihímezett zoknik, viasz gyertyák, teafilter hópelyhek.

A teljesség igénye nélkül reméljük, hogy sok ötletben tudtunk Önöknek segíteni!


Karácsony a világ körül

Karácsonykor a keresztények szerte a világon Jézus Krisztus születését ünneplik. A legtöbb országban gyakran megcsodálhatók a hagyományos karácsonyi dekorációk, és a karácsonyi ünnepségekhez is csatlakozhatunk, még sok olyan országban is, ahol a kereszténység nem a helyiek vallása. Ebben a cikkben betekintést nyerhetünk a különböző országok karácsonyi hagyományaiba és ünneplésébe. Olvass tovább, hogy milyenek a karácsony a világ körül!

műfenyő a legjobb választás karácsonyfának

Földlabdás karácsonyfák szomorú élete karácsony után – válasszon inkább műfenyőt

Minden évben több millió háztartás szembesül azzal a problémával, hogy élő vagy műfenyőt állítsanak karácsonykor. Mivel a fa minden otthon ünnepi dekorációjának a középpontjában áll, ezért elengedhetetlen a helyes választás. Ha idén is ÖN is a nagy döntés előtt áll, akkor ez a cikk megkönnyítheti a választást.

karacsonyfavilag.hu beépített LED-es műfenyők

Gyönyörű karácsonyfát műfenyőből

A modern technológia exponenciális fejlődésének köszönhetően a műfenyőknél is tudtak olyat kitalálni, amit a természetes fenyőfáknál nehéz vagy lehetetlen lenne megvalósítani. Az egyik ilyen megoldás a “beépített fények”. Sok fenyőre már nem otthon kell feltekerni a karácsonyfa égősort, hanem előre be vannak építve. Ezek a fényfüzérek szépen, szimmetrikusan vannak elhelyezve, egységes, kiegyensúlyozott hatást adva a fenyő látványának.

Menj az üzletbe
Ünnepelje velünk a nyár kezdetét, akár -15 % kedvezmény
-15% kedvezmény minden készleten lévő termékre
x