A karácsonyfa eredete: Hogyan alakult ki?

Karácsonyfa jelentése

A karácsonyfa jelentése az egész világon ismert. A karácsonyt el sem tudjuk képzelni szépen feldíszített karácsonyfa nélkül, és a karácsony hagyományos szimbóluma hihetetlenül kellemes hangulatot áraszt az otthonainkban. De vajon tudja-e, hogy mi a karácsonyfa eredete, és hová nyúlnak vissza ennek a karácsonyi jelképnek gyökerei?

A karácsonyfa eredete

Talán meglepő, de a feldíszített fa kezdetben egyáltalán nem kapcsolódott a kereszténységhez. A gallyak zöld színe az élet szimbóluma volt, és a gallyak állítólag elriasztották a gonosz boszorkányokat. A díszek felrakása a fára inkább áldozati jelentőségű volt, és mágikus tulajdonságokat tulajdonítottak neki, amelyek a következő év bőséges termésének előidézéséhez kapcsolódtak.

A legkorábbi feljegyzés a feldíszített karácsonyfáról 1570-ből, Németországból származik. Később Johann Wolfgang Goethe 1765-ös művében is felfedezhetünk egy utalást a nagybátyja házában álló karácsonyfára, amelyet leír.

A karácsonyfa eredete tehát kétségtelenül Németországban keresendő. A karácsonyfa eredete eredetileg protestánsoknak és lutheránusoknak tulajdonítható, akik a fővonalbeli kereszténységtől elszakadtak. A protestánsoktól származik a karácsonyi ajándékozás hagyománya is, amelyet a 20. században vezettek be, hogy a gyermekeket a nagyböjt betartására ösztönözzék.

Az eredeti karácsonyfákat azonban ne úgy képzeljük el, ahogyan ma ismerjük őket. A fákat szerényen díszítették, csak gyertyákkal, később papírdíszekkel, üvegdíszekkel, vagy aszalt gyümölcsökből vagy diófélékből készült díszekkel.

A karácsonyfa jelentése Magyarországon

A karácsonyfa a 18. században jutott el Magyarországra. A 18. század elején jelent meg az első karácsonyfa Bécsben egy jómódú polgári családnál, amelyből fokozatosan a többi polgári, protestáns család is ihletet merített. Fokozatosan a nem protestáns családok is rákaptak a karácsonyfa trendre, és az elterjedt Budapesten és más magyar városokban is.

A karácsonyfák először a városokban jelentek meg, majd fokozatosan elterjedtek a falvakban. Csak a 19. század vége és az 1930-as évek között érték el a paraszti kultúrát. Az 1. Magyar Köztársaság idején a karácsonyfát még mindig elutasították Magyarországon, főleg egyes papok és magyar családok.


Extra magas karácsonyfák

Egyre többen fordulnak hozzánk normál méreten felüli, extra magas karácsonyfák iránti igénnyel. És éppen emiatt, mert egyre több vásárlónk keres 3 méteres vagy annál is magasabb fát, a kínálatunkat gigantikus méretű fákkal is kibővítettük, amelyek tökéletesen beragyogják a nagy előcsarnokokat vagy a magas mennyezetű helyiségeket. Egy ilyen gigantikus méretű karácsonyfára garantáltan mindenki fel fog figyelni.

Extra magas karácsonyfák

A karácsonyfadíszek története

Az eredeti karácsonyfákat nagyon egyszerűen és szerényen díszítették, de idővel megváltoztak a karácsonyi dekoráció trendjei. Az USA-ban 1882-ben mutatták be az első elektromos karácsonyfa világítást, amely hamarosan népszerűvé vált az emberek körében. Karácsonyi világítás a mai napig a karácsonyfadíszítés egyik alapeleme maradt.

1889-ben a francia Pierre Dupon szabadalmaztatta a finom üvegből fújt karácsonyi gömbök gyártását. A karácsonyfagömbök eleinte csak egyszínűek voltak, később azonban már többféle színben és különböző színmintákkal gyártották őket.

A 20. század elején már különböző formájú díszek voltak forgalomban.

Hogyan kell manapság a karácsonyfát ízlésesen feldíszíteni?

Végezetül pedig bemutatunk néhány ötletet az ízlésesen feldíszített karácsonyfákhoz olyan elégedett vásárlóktól, akik a karácsonyfájukat a karacsonyfavilag.hu webáruházból vásárolták.


Így lesz stresszmentesebb a karácsonyi készülődés

Ennek a cikknek az olvasója már egészen biztosan túl van egy két karácsonyi ünnepségen és túlélt már két-három ehhez kapcsolódó készülődési fázist is. Jól tudjuk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de nem csak az előkészületekben kell kitenni a lelkünket. Ha idén egy olyan ünnepen szeretnénk a szeretteinkkel együtt örvendezni, aminek a megrendezése jelentősen kevesebb aggodalommal jár, minden karácsonykor alkalmazható, és a végeredmény magáért beszél, akkor tarts velünk! A karácsonyi készülődés még sosem volt ilyen egyszerű!

Karácsonyi nosztalgia

Január kétélű hónap. Egyfelől megújult lendülettel indulunk az új évbe, elvárásokkal telve, remélhetőleg teljesíthető újévi fogadalmakkal felvértezve. Általában szerepel ilyenkor listánkon az egészségesebb étkezés, a sok mozgás, egy új nyelv vagy hobbi megtanulása. Hogy jobban figyelünk a szeretteinkre, a szülinapokra, az ünnepekre.

Twinkly multicolor strings

TWINKLY – Modern karácsonyi díszfények a 21. század karácsonyfáira

A TWINKLY egy intelligens, forradalmian új LED díszvilágítás, amelyet könnyen szabályozhat az okostelefonjával. A fenyőfa lámpácskáinak révén a legcsodálatosabb színkombinációk és tökéletes fényjáték fogja elkápráztatni Önt, csak kapcsolja be a Bluetooth-ot és a smart adapteren keresztül csatlakoztassa, használja hozzá az ingyenes Twinkly alkalmazást. A fények lélegzetelállító játéka az egész családnak örömöt fog okozni.

Menj az üzletbe
Ünnepelje velünk a nyár kezdetét, akár -15 % kedvezmény
-15% kedvezmény minden készleten lévő termékre
x