Műfenyő az utolsó pillanatban? Idén inkább ne!

Műfenyő az utolsó pillanatban

Műfenyő vásárlását fontolgatja idén? Ha igen, akkor érdemes jó előre körülnézni egy megfelelő műfenyő után. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy idén karácsonykor fenyő nélkül marad. 

Már a tavalyi szezonban is észrevettünk problémákat az áruszállítással kapcsolatban, amelyeket nagyrészt a korornaválság okozott, és a helyzetnek az sem tett jó, hogy egy teherhajó megfeneklett a Szuezi-csatornában. A kiskereskedők azt remélik, hogy a jövő év jobb lesz, de minden jel arra mutat, hogy a szállítási problémák folytatódni fognak.

Koronaválság

A fő tényező, amely az ellátási problémát kiváltotta, nem meglepő módon a koronaválság volt. Bár a műkarácsonyfa eladók nem kell közvetlenül Kínából rendelik az árut, az európai és Európán kívüli gyártók 99 %-a a fenyőfák előállításához szükséges egyes alkatrészeket ebből az országból rendelik meg. És mivel tudjuk, hogy Kína nem igazán veszi félvállról a koronaválságot, bizonyára nem meglepő, hogy a nagy gyárak képesek egy-két fertőzött alkalmazott miatt akár két hétre is bezárni. Ugyanez a probléma jelentkezik a kínai kikötőkben is, ahonnan az áruk nagy konténerekben veszik az irányt Európa felé. Csak hogy érzékeltessük, naponta 121 000 konténernyi áru hagyja el Kína legnagyobb kikötőjét. Ha a kikötőt két hétre bezárják, 169 400 konténer nem fog kihajózni, és az árukonténerek elkezdenek felhalmozódni.

És itt jön a harc, a harc a teherhajókon elfoglalt helyekért. Minden vállalkozó minél hamarabb „haza” akarja juttatni az áruját, és minden lehetőséget megragad, hogy az árukat tartalmazó konténerét a tengerre juttassa, mivel tisztában van azzal, hogy a kihajózástól számítva kb. 30 napot vesz igénybe, amíg Európába ér. Ez gyorsan megnöveli a konténerek értékét, és jelentősen megdrágítja az áruk szállítását.  Összehasonlításképpen, ha 2020-ban egy nagyméretű teherszállító konténerért körülbelül 2000 dollárt kellett fizetni, 2021-ben egy ilyen konténer ára már 17 000 dollárra rúg. Természetesen az európai műfenyőgyártóknak ezt tükröznie kellett abban az árban, amelyen a fákat tovább értékesítik.  Természetesen a végső kiskereskedők is kénytelenek ilyen módon árat emelni, ami sem nekik, sem a vásárlóiknak nem tetszik.

Műfenyő az utolsó pillanatban

A gyártási alapanyagok hiánya

A koronaválság a gyártási alapanyagok hiányával is összefügg. Jelenleg az egyik fő probléma a kereslet és a kínálat közötti eltérés. A gyártóknak nincs miből előállítaniuk az árukat, esetünkben a műfenyő alkatrészeit, mert nincs meg a tényleges alapanyag, amiből előállíthatnák azokat. Ezért nem marad más választásuk, mint várakozni, kitolni a határidőket és emelni az árakat a megnövekedett költségek miatt.

A hajóval történő szállítás magas árai

Sajnos minden jel arra mutat, hogy a magas szállítási árakkal kapcsolatos helyzet nem fog olyan könnyen megszűnni. A legfrissebb kínai jelentések szerint ismét jelentős koronavírusfertőzési központok alakultak ki, és ismét gyárak és városok bezárásához folyamodnak.

És mintha ez még nem lenne elég, az Oroszország és Európa közötti jelenlegi konfliktus és szankciók felemelték az olajárat, ami a szállítási árakban is tükröződni fog.

Lehet, hogy az Ön fejében is megfogalmazódik a kérdés, hogy az európai vállalatok miért nem használják inkább a vonatközlekedést a Kínából érkező szállítmányok esetében. Sajnos ez a szállítás az Ukrajna és Oroszország közötti jelenlegi háborús konfliktus miatt is problémás.

Műfenyő az utolsó pillanatban

Amivel nem is számolunk

Említettük a koronaválságot, a bezárt gyárakat vagy kikötőket, a gyártási alapanyagok hiányát, valamint a szállítási költségek növekedésének a különböző okait. Amit azonban nem említettünk, az a számtalan egyéb forgatókönyv, ami a 30 napos áruszállítás során előfordulhat. Ennek remek példája a Szuezi-csatornában tavaly elakadt teherhajó. Ki gondolta volna, hogy több hétig nem tudják majd eltávolítani az elakadt hajót? De nem csak az elakadt hajókról van szó. A teherhajókat gyakran érik erős viharok a tengeren, amelyek során az árukonténerek a tenger gyomrában végzik.  Becslések szerint évente akár 10 000 konténer is az óceánok és tengerek fenekén végzi. Ugye, ez elég sok?

Egy másik említésre méltó forgatókönyv a kalózok. Jól szervezett, fegyveres csoportok, amelyek teherhajókat támadnak meg, és amelyek száma az elmúlt években egyre nőtt.

Műfenyő az utolsó pillanatban

Infláció

Minden évben azt látjuk, hogy az áruk ára mindenféleképpen emelkedik. Ez sajnos a műfenyőket is érinti. A gyártók emelik az árakat, amelyeken az árukat vásároljuk, mert kénytelenek többet fizetni az alapanyagokért, a gyártási tartozékokért, a szállításért és az energiáért. Ez szó szerint egy „ördögi kör”.

Idén az infláció várhatóan 11 %-ra emelkedik, amit sajnos mindenki meg fog érezni a mindennapi életben. 

Úgy gondoljuk azonban, hogy ha egy kiváló minőségű, évtizedekig szolgáló műfenyőt szeretne, akkor jobb, ha nem halogatja ezt a vásárlást.

A gazdasági elemzők előrejelzése szerint az infláció 2023-ban tovább fog emelkedni,  ezért valószínűleg már nem érdemes tovább várni és azt mondogatni: „Jövőre olcsóbb lesz”.

Műfenyő az utolsó pillanatban

A késedelmes árukkal kapcsolatos tavalyi kedvezőtlen tapasztalatok miatt idén jóval korábban adtuk le a megrendeléseket a gyártóknak, hogy az új, 2022-es karácsonyi szezon kezdetére már a raktárunkban legyenek az áruk. Ha nem szeretne karácsonyfa nélkül maradni idén karácsonykor, próbáljon meg kicsit korábban körülnézni, esetleg a karacsonyfavilag.hu műfenyő webáruházban.


karácsonyfa

Hogyan díszítsük fel a karácsonyfát? 

A karácsony feltartóztathatatlanul közeledik. Ismét gondban van, hogyan díszítse fel karácsonyfáját? A karácsonyfa díszítés melyik stílusát válassza, milyen díszekkel ékesítse fel a fenyőfát és milyen színű legyen a karácsonyi dekoráció?

3D-s Szibériai Jegenye műfenyő karácsonyra LED

Melyik karácsonyfa illik hozzád a csillagjegyed szerint?

Forralt bor, mézeskalács, illatgyertyák, meleg zoknik… Egy a jelentésük: hamarosan itt a karácsony. Ha pedig karácsony, akkor ki ne hagyjuk az ünnep legszebb és legimádottabb kellékét, a karácsonyfát. Az üzletekben már ősszel meg lehet vásárolni a különleges csillogó-villogó fenyőfa dekorációkat… de mindig nagy dilemma, hogy milyen stílust válasszunk …

3D, full 3D műfenyők

Milyen a szép műfenyő karácsonyra?

Létezik egyáltalán szép műfenyő? Van, aki szerint a műfenyő maga a megtestesült giccs. Ha jobban belegondolunk, a legtöbb esetben a karácsonyi dekoráció, a karácsonyi zene és világítás sem tartozik a magas művészetek kategóriájába, mégis ragaszkodunk hozzá, és a legszőrösebb szívű esztétának is lehetnek kellemes emlékei, élményei, ami ehhez a karácsonyi csillogáshoz kötődik …

Menj az üzletbe